Vesiyhtiöt uhattuina

Ulla Vaara

Keväällä saimme torjutuksi yrityksen Lahti Energian myynnistä. Lähes 10 000 ihmistä allekirjoitti myyntiä vastustavan aloitteen. 

Onko nyt veden vuoro? PM Orpon hallitus esittää vesihuoltolakiin uudistusta, jolla vesiyhtiöstä voitaisiin myydä vähemmistöosuus (49,9 %) yksityiselle firmalle. Vesiyhtiöitä on Suomessa yritetty aiemminkin myydä sijoittajille, kuten Jyväskylässä, mutta ne on onnistuttu torjumaan nimenomaan vedoten veden ainutlaatuiseen merkitykseen käyttäjilleen.  Siksi kunnan tai osuuskunnan omistamalla vesilaitoksella ei ole syytä tehdä bisnestä. Kansalaisaloite ”Vesi on meidän”, keräsi lähes 100.000 suomalaisen allekirjoitukset, jolla vaadittiin vesilaitosten säilyttämistä kokonaan kuntien ja kansallisessa omistuksessa. Nykyhallituksen esitys 49,9 % myyntimahdollisuudesta pääomasijoittajille poikkeaa edellisen eduskunnan hyväksymästä kansalaisaloitteesta. 

Lahtelaisten poliitikkojen on oltava tarkkoina, ettei nykyisessä taloudellisessa tilanteessa tuoda rahatarpeeseen vedoten esitystä Lahti Aquan osamyynnistä. Huolehtikaamme siitä, ettei yhtiöstä myydä osakkeen osaketta ”bisnesmiehille”. Vesiyhtiö on luonnollinen monopoli ja se on pidettävä täysin julkisessa omistuksessa. Vesi on välttämättömyyshyödyke, joka on meille kuluttajille elämisen ehto. Myös huoltovarmuus ja riskien hallinta taataan kunnolla, kun yhtiö on kaupungin täysin omistama.

Maailmalta on erittäin huonoja esimerkkejä siitä, miten kalliiksi vesi on käynyt käyttäjälleen, kun sijoittaja on ostanut vesiyhtiön tai siitä osan. Näin kävi mm. Tallinnassa, jossa ulkomaisesta pääomasijoittajasta tuli yhtiön osaomistaja. Vesimaksut nousivat hurjasti. Tallinnan kaupunki on nyt korjaamassa virhettään.

Kuntavaalit ovat tulossa keväällä. Lahtelaisten on syytä kysyä kuntavaaliehdokkailta, mikä on heidän kantansa Lahti Energian ja Lahti Aquan omistukseen. Järkevä vastaus on, että kyseessä olevat yhtiöt pysyvät 100-prosenttisesti lahtelaisten omistuksessa.

Ulla Vaara, sd