Korona-aika alkaa näkyä perheissä yhä voimallisemmin. Aikuisten etätyöt tai lomautukset ja lasten ja nuorten etäopiskelu koettelevat jaksamista arjessa. Altistumiset ja mahdolliset tartunnat pelottavat. Perheen jännitteet kasvavat eristäytymisen aikana, jolloin harrasteiden mukanaan tuomaa henkireikää ei pitempään aikaan ole ollut.
Myös Päijät-SOTEn sosiaalityöntekijöillä on hätä. Alueilla, joilla kuuluisi olla neljä työntekijää, saattaa olla vain yksi työssä. Pandemian mukanaan tuomat ongelmat ja jo aiempi resurssien alimitoitus ovat uuvuttaneet henkilöstöä niin, että yksi toisensa perään on siirtynyt muihin töihin, eikä uusia ole saatu tilalle. Tämä ainut tekee siis neljän henkilön työt ja jonot kasvavat.
Miten tähän on tultu? Keskittämällä palvelut niille kuuluisille suuremmille hartioille, joiden turvassa palveluiden oletetaan toimivan. Mahdollisesti ne toimisivatkin, mikäli resurssit olisivat tarpeen mukaiset.
Toisin kuin päättäjiä valistettiin, silloin kun palveluita alettiin keskittää, ei tavoitteena ollut palveluiden parantaminen, vaan säästäminen lahtelaisten peruspalveluista. Myös valtiovallan lupaama porkkana, miljoonat, jotka Sipilän hallitus lupasi ensimmäiseksi mukaan lähteville kunnille perustamiskustannuksiin, sulivat pois. Ei tullut soteuudistusta, ei tullut rahaa. Mistä säästöt sitten syntyivät? Ei mistään. Kulut kyllä kasvoivat. Tietoyhteyksiä rakenneltiin miljoonilla euroilla, mutta lopputulema oli se, ettei systeemiä saatu toimivaksi. Vahva syy palveluiden yksityistämiseen olikin toimivat tietoyhteydet, jotta digi-palvelut voidaan ottaa käyttöön. Mene ja tiedä, miten käy jatkossa.
Kaupungintalolla riemuitaan siitä, kuinka Hyvinvointiyhtymä on saanut talouslukunsa parannettua. Niinpä. Mihin joutuivat lapset? Jonoihin. Odottamaan sen aiemmin puheena olleen työntekijän asiakkaaksi pääsyä. Vaarana on jälleen mittava määrä sijoituksia ja huostaanottoja. Niiden maksun aika tulee vasta myöhemmin.
Sosiaalityöntekijöiden hätä on akuutti ja ulko-ovet käyvät tiuhaan.
Nyt viimeistään on korkea aika ottaa kaikki asiantuntijatahot töihin. Kolmannella sektorilla on tietoa, taitoa ja asiantuntemusta sekä Hyvinvointikuntayhtymästä lähteneitä työntekijöitä. Annetaan nyt palvelut matalalla kynnyksellä, jotta lasten ja nuorten on mahdollisuus toipua koronan aiheuttamasta kurimuksesta.
Ulla Koskinen-Laine
Jaa tämä artikkeli